Buigen

De vormen worden uiteindelijk gedragen door draden die hieromheen worden gebogen.

Om deze vormen te buigen gebruik ik vooral eigen spierkracht. Het zilver wordt om verschillende staken gevormd; een ronde ringstaak en een ietwat ovale armbandstaak. Daar waar mijn eigen kracht tekort schiet, pak ik een kunststof hamer. In tegenstelling tot een gewone hamer is een kunststof hamer wat zachter. Het zilver zal veel meer buigen in plaats van worden gesmeden. Hierdoor voorkomen ik dat er vlakken in het zilver komen en de draad plat wordt geslagen.

Dit blijft precisiewerk. Om de draad mooi rond te buigen kun je dit het beste in één beweging doen. Wanneer je terug moet buigen, ontstaan er snel knikken. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat deze draad mooi om de vorm past. Dit betekent heel veel kijken en meten.

Daar waar de draden niet doorgaan als buis, is het uiteinde taps gemaakt om dit mooi vloeiend te laten verlopen tot een eind.

Het taps laten lopen van draad gaat sneller dan je denkt. Eerst wals ik het uiteinde in verschillende stappen kleiner. Deze overgangen zien er dan nog taps uit, maar door deze verder uit te smeden met een hamer krijg je een mooi verloop. Daarna vijlen en schuren voor een prachtig puntje!

Oke, niet zo snel zoals in deze speed-up video, maar wel echt snel haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *