Smeden

De eerste stap in het vervaardigen van het meesterstuk. Nadat alle vormen zijn uitgezaagd kan worden begonnen met smeden.

Als eerste buig je de grove vorm in het zilver. Vaak kun je al veel met je handen duwen of trekken en anders met een hamer op hout of een kussen forceren. Om de vorm dan vervolgens in de tweede richting te buigen zonder dat de eerste bocht eruit gaat, dat is een ander verhaal. Dit doe je door middel van smeden op staken.

Je kunt namelijk op twee manieren deze bocht smeden. Door de buitenkant van het zilver uit te pennen, waardoor daar een grotere oppervlakte ontstaat. Of door het midden van het zilver in te trekken, waardoor je het zilver in elkaar drukt voor een kleinere oppervlakte.

Voor de technisch nieuwsgierige mensen heb ik een een kleine uitleg in papier gevouwen, om te laten zien wat er in het materiaal gebeurt.

Voor de technisch nieuwsgierige mensen heb ik een een kleine uitleg in papier gevouwen, om te laten zien wat er in het materiaal gebeurd.

Wanneer de grove vorm in het zilver is gesmeden ga ik planeren. Dit zijn snelle en korte tikken met de hamer op een staak. Hierdoor zet je het zilver als het ware vast. Wanneer je dit hebt gedaan, wordt het zilver ook erg hard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *